Şirket finansmanında halka arzlar: borsa İstanbul örneği

Bu çalışmada işletme finansmanında halka arzları değerlendirmek amacıyla 2021 yılında halka arz olan 52 şirket ile 2022 yılı Ağustos ayı dönemine kadar halka arz olan 30 adet şirketin verileri Borsa İstanbul (BİST) özelinde deskriptif yöntem ile incelenmiştir. Araştırmada kullanılan veriler Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP) ile şirketlerin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylanmış izahnamelerinden elde edilmiştir. Belirlenen sonuçlara göre 2021’de gerçekleşen 52 adet şirketin halka arz edilmesinden sonra 2022 yılında Ağustos ayı sonu itibariyle gerçekleşen 30 adet şirketin halka arz edilmesi 2022 yıl sonu itibariyle halka arzların 2021’e göre düşük bir ivmede gerçekleşeceğine işaret etmektedir. Halka arzlarda düşüşün global finansal piyasalardaki gelişmeler, dünya çapında artan enflasyon oranları, ekonomik büyüme oranlarındaki yavaşlama, Ukrayna’da devam eden savaş gibi koşullar altında devam edeceği ön görülmektedir. Amaç: İşletme finansmanında Türk şirketlerinin Borsa İstanbul özelinde halka arzlar üzerinden elde ettikleri kazanımları ve Türk şirketleri için sermaye piyasalarının önemini ortaya koymaktır. Yöntem: Bu çalışmada nitel araştırma yönteminin bir deseni olan deskriptif analiz (etnografi) yöntemi kullanılmıştır. Deskriptif (tanımlayıcı) araştırma yoluyla söz konusu araştırmanın çalışma grubuna dahil olan 2021 ve 2022 yıllarında halka arz edilmiş Türk şirketleri ile ilgili halka arz verileri kullanılmıştır. Bulgular: Halka arzların toplam maliyeti % 0,52 ile % 7,71 arasında değişmektedir. Maliyetler içindeki en büyük kalem ise %0,29 ile %6,29 arası değişen oranlar ile aracılık komisyonlarıdır. En düşük halka açıklık oranı % 15,01 ile en yüksek halka açıklık oranı ise %48,34 arasında değişmiştir. Yatırımcı talebi ise halka arzın büyüklüğüne göre 821 kişi ile 846.353 kişi arasında değişmiştir. Özgünlük: Söz konusu çalışma Türk sermaye piyasalarında şimdiye kadarki en fazla halka arzın yaşandığı yıl olan 2021 ile 2022 yılının Ağustos dönemine kadar olan halka arzları deskriptif yöntem ile inceleyen ilk çalışmadır. Bu bakımdan elde edilen bulgu ve sonuçlar bundan sonra sermaye piyasaları üzerine yapılacak çalışmalar için katkı sağlayacaktır.
In this study, in order to evaluate public offerings in business finance, the data of 52 companies that went public in 2021 and 30 companies that went public until August 2022 were analyzed with a descriptive method in Borsa Istanbul (BIST). The data used in the research were obtained from the Public Disclosure Platform (KAP) and the companies' prospectuses approved by the Capital Markets Board (SPK). According to the results, after the public offering of 52 companies in 2021, the public offering of 30 companies as of the end of August in 2022 indicates that by the end of 2022, the public offerings will take place at a lower pace compared to 2021. It is predicted that the decline in public offerings will continue under conditions such as developments in global financial markets, increasing inflation rates around the world, slowdown in economic growth rates, and the ongoing war in Ukraine. Purpose: It is to define the gains of Turkish companies in business finance through public offerings in Borsa Istanbul and the importance of capital markets for Turkish companies. Method: In this study, descriptive analysis (ethnography) method, which is a pattern of qualitative research method, was used. Through the descriptive research, the public offering data of the Turkish companies included in the working group of the aforementioned research, which were offered to the public in 2021 and 2022, were defined. Findings: The total cost of public offerings varies between 0.52% and 7.71%. The largest item in costs is brokerage commissions, with rates ranging from 0.29% to 6.29%. The lowest free float ratio ranged from 15.01% to the highest free float ratio of 48.34%. Investor demand, on the other hand, varied between 821 and 846,353 people, depending on the size of the public offering. Originality: The aforementioned study is the first to examine the public offerings between 2021, the year of the highest public offering in Turkish capital markets, and until August 2022, using the descriptive method. In this respect, the findings and results will contribute to the future studies on capital markets.

Halka Arzlar, Finans, Borsa İstanbul, Sermaye Piyasaları, Public Offerings, Finance, Borsa Istanbul, Capital Markets

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi