Türkiye’de sivil-asker ilişkilerinin liberal dönüşümü

Modern devletlerin şiddet tekili meşruiyeti, devletlerin uluslararası alanda başaktör olarak kabul edilmesi ile en baştan varlığı kabul edilen bir konudur. Güvenlik olgusu ise; henüz devletler sistemi var olmadan toplumların karşı karşıya kaldıkları tehditlerden dolayı her zaman varlığını kabul edebileceğimiz bir meseledir. Modern devletler sistemi ile birlikte; devleti meydana getiren toplulukların bir arada oluşturdukları güç, önce dış tehditlere karşı ortaya koydukları güce, daha sonra iç mekanizmadaki merkezileşme kapasiteleri ile ortaya koydukları iradeyle karşımıza çıkmıştır. Devletlerin meşru güç tekelini oluşturan ordu kurumunun sivil otorite ile arasındaki ilişkiler, devletlerarası ekonomik ilişkilerden etkilendiği gibi sivil siyasetin siyasal yönelimi ile de bağlantılıdır. Bu çalışma Türkiye’de sivil-asker ilişkilerinin, liberalleşme süreci ile değişim geçirdiği ve güvenlik algısının farklı bir zemine yerleştiğini açıklamaya çalışacaktır.
The legitimacy of the monopoly of violence by modern states is an issue that has been accepted from the very beginning, with states being accepted as the main actors in the international arena. The security phenomenon, on the other hand, is an issue that we can always accept due to the threats that societies face before the system of states exists. With the modern state system, the power created by the communities that make up the state first emerged with the power they put forward against external threats, and then with the will they displayed their capacity for centralization in the internal mechanism. The relations between the military institution, which constitutes the legitimate power monopoly of the states, and the civil authority are related to the political orientation of civil politics as well as being affected by interstate economic relations. This study will try to explain that civil-military relations in Turkey have changed with the liberalization process and that the perception of security has settled on a different ground.

Türkiye Sivil-Asker İlişkileri, Ekonomi, Liberalleşme, Güvenlik, Turkish Civil-Military Relations, Economy, Liberalization, Security

Working Paper Series