Eşle yaşanan sorunlar ile evlilik doyumu arasındaki ilişki

Bu araştırma, evli çiftlerin eşleriyle yaşadıkları sorunlar ile evlilik doyumu arasındaki ilişkiyi çeşitli değişkenler bağlamında belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, Evlilik Doyum Ölçeği, Eş ile Yaşanan Sorun Anketi ve kişilere ait bilgileri toplamak üzere Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili Avcılar ilçesinde birkaç özel okul velilerinden evli olan çiftler oluşturmaktadır. Çalışmada seçkisiz seçim yöntemiyle 21-60 yaş arası 175’i kadın (%72,3), 67’si erkek (%27,7) olmak üzere 242 kişilik bir örneklem grubu oluşturulmuştur. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde nicel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Sonuçlar, SPSS 25.0 ile çözümlenmiştir. Normallik dağılımını gözlemlemek üzere Kolmogorov-Simirnov ve Shapiro-Wilk testleri, ölçeklerin ve alt ölçeklerin ilişkisini incelemek üzere Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Bunun yanı sıra, farklılaşmanın gözlenmesi için Mann Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testi uygulanmıştır. Araştırmaya katılan evli bireylerin eşleriyle yaşadıkları sorunların ve evlilik doyumlarının “orta düzeyde” olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Eşle yaşanan sorunlar evlilik doyumunun yordayıcısıdır. Eşle yaşanan sorunlar ile evlilik doyumu kişisel özelliklerden etkilenmektedir. Araştırmada elde edilen sonuçlardan hareketle, bu araştırmanın ilgili alanyazın için önemli sayılabilecek doğurgulara sahip olduğu ve yapılacak ilgili araştırmalara yol gösterici olabileceği söylenebilir.
The research is conducted to reveal a possible correlation between the married couples’problems and their level of marriage satistaction based on several relevant variables. In order to collect data, Demographic Form, The Scale of Marriage Satisfaction Scale and The Problem Scale by Spouse are used. The research sample contains 242 married participants in the ages between 21-60 as 175 (%72,3) women and 67 (%72,3) men who live in Istanbul, Avcılar district. The research is designed a quantitative and correlational survey methods. The results are intepreted by using SPSS 25.0. Kolmogorov-Simirnov and Shapiro-Wilk is used to check the normality distribution; Multi Linear Regression Analyse is used to see the correlations between scales and the subscales; and applied to measure the predictability. In addition to those, Mann Whitney U test and Kruskal-Wallis test are used to observe the differentiation. As a result of the study, the participants in the sample seem to have an avarage level of problems and avarage level of marriage satisfasction. The level of problems in a marriage are predictory for the marriage satisfaction level. Also, the problems with the spouse and the marriage satisfaction is being affected by the personalitiy differences. In the light of those findings, this study is convenient to refer for any further researches within the related research fields.

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Ticaret Üniversitesi Kaynakça var.

Evlilik, evlilik doyumu, evlilikte yaşanan sorunlar, Marriage, marriage satisfaction, marriage problems, Evlilik, İletişim, Evlilikte, Evlilik_Psikolojik yönleri, Marriage, Communication in marriage, Marriage_Psychological aspects