Proje yönetimi ve profesyonel proje yöneticileri kavramı

Bu çalışma proje ve proje yönetimi kavramları üzerinde durmuş ve muhtelif ölçekli projelerin temel proje yönetimi prensipleri ile yönetilmesi için gerekenleri açıklamıştır. Global ekonominin çok sayıda paydaş ile ortak çalışma zorunluluğunu getirdiği ve bunların tamamını mutlu etme yönünde yönlendirdiği özel şirketler ve kamu işletmeleri, üzerlerine aldıkları projeleri, bütçe hedefleri ile uyumlu, zamanında ve doğru bir biçimde teslim etme baskısını aşmak durumundadırlar. Bu başarıya ulaşmak için gerekli proje yönetimi organizasyonunun nasıl yapılacağı çalışmada gösterilmiştir. Proje Yönetimi Profesyoneli (PMP) sertifikasyon usul ve esasları ile bu uzman personelin getireceği faydalar değerlendirilmiştir. Buna ek olarak proje yönetimi muhtelif aşamalarında yürütülecek faaliyetler açıklanmıştır. Bu çalışmamız ile sistematik bir şekilde proje yönetim profesyonelleri ile yönetilen projelerin sonuçlara ulaşma konusunda diğer projelere göre çok daha avantajlı ve başarılı oldukları sonucuna varılmıştır.
This paper is focusing project and project management concepts and requirements for managing various size projects with basic project management principles. Global economy is forcing private companies and public organizations to satisfy needs of multi stakeholders involved in projects. To achieve this target on time delivery, budget discipline, and correctness at first time are constraints. Our study explains project management structures and processes including procedures to be qualified as project management professional (PMP). Benefits of project management professionals (PMP) and activities at various phases of projects are also discussed in this study. As a conclusion projects organized and managed by project management professionals are much more successful and advantageous to achieve project goals and targets.

Proje, Proje Yönetimi, Profesyonel Proje Yöneticileri, Project, Project Management, Project Management Professionals

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi