Teknolojideki gelişmeler cep telefonlarının, her zaman her yerde kullanılabilen akıllı telefonlara dönüşmelerine yardımcı olmuştur. Teknoloji hızlı bir şekilde değiştikçe, mobil uygulamaların da sayısı hızla artmış ve akıllı telefonlar hayatımızın büyük bir parçası olmuştur. Bu bütünleşme, insanların iş hayatları ve seyahat de dâhil olmak üzere sosyal hayatları benzeri günlük rutinlerinin farklı alanlarında kendini göstermeye başlamıştır. Bu çalışma tatil esnasında iş amaçlı akıllı telefon kullanımının iş ve tatilin birbirine karışmasında rol oynayıp oynamadığı ve varsa bu bütünleşmenin bireylerin tatillerinden duydukları memnuniyet üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda literatür taraması yapıldıktan sonra İstanbul’da Sultanahmet bölgesinde tatillerini geçirmekte olan 225 yabancı turist üzerinde dört bölümden oluşan bir anket formu uygulanmıştır. Verilerin analizi sonucunda iş amaçlı telefon kullanımının iş ve tatili birbirine karıştırdığına yönelik hipotez kabul edilirken, bu bütünleşmenin bireylerin memnuniyet algısı üzerinde negatif yönde bir etki yaratmadığı görülmüştür.
As technology grew, a new device called mobile phone, which helps people to be reachable in everywhere at any time, has blown in daily lives all over the world. As the technology changes faster, the smartphones have become a big part of our lives by supporting lots of mobile applications include the service of searching and social networking. This integration shows itself in various fields of people’s daily routines, such as work life and social life including travel. The aim of this research is to measure if there is an impact of work-related smartphone usage to work-travel interference and if so, to measure the impact of this interference to touristic satisfaction during vacation. With this aim, after the literature review a four sectioned survey has been implied to 225 leisure tourists in Sultanahmet area of Istanbul. As a result; the first hypothesis regarding intensive smartphone use causes work-travel interference has been confirmed but the second hypothesis regarding this interference has a negative effect on tourists’ satisfaction has been declined.

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Ticaret Üniversitesi -- Kaynakça var.

Turizm, Turizm_Pazarlama, Müşteri ilişkileri_Yönetim, Tourism, Tourism_Marketing, Customer relations_Management

Ulucan, Ebru. (2015). Tatil süresince iş amaçlı akıllı telefon kullanımının turistlerin tatil deneyimine etkisi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Ticaret Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme, İstanbul