Panel tip radyatörlerin cfd yöntemiyle termal verim analizi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2014

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İKSES

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Günümüzde ısıtma sistemlerinde kullanılan panel radyatörlerin değişik modelleri bulunmaktadır. Değişik imalatçılar tarafından üretilen panel radyatör tasarımları genelde birbirlerine çok benzerdir ve yaklaşık birbirine benzer termal verime ve özgül ısıya sahiptirler. Bu çalışmada, mevcut panel radyatörün CFD (STAR-CCM+ kodu) analizleri, termal verim için üç boyutlu olarak değişik bağlantı yöntemleri ile yapılmıştır. Sayısal termal verim değerleri elde edilmiş ve bilinen katalog değerleri ile karşılaştırılmıştır. Bu sayısal çalışmada, radyatör modeli olarak Tip-22-600x500 panel-kanat-kanat-panel kullanılmıştır. Ayrıca bu çalışmada, hava tarafındaki ısı taşınım katsayısı değişiminin ısıl güç üzerindeki etkileri de incelenmiştir. Optimum hava tarafındaki ısı taşınım katsayısı belirlendikten sonra, sayısal çalışmalar bu değere göre yapılmıştır. Üstten girişi ve çapraz tarafta alttan çıkışı olan bağlantı için, kütle debisi dağılımının ilk iki ve son üç dikey kanalda olması gereken akıştan daha fazla olduğu belirlenmiştir. Giriş sınırına yakın ortadaki dikey kanallarda, kütle debisi dağılımının yaklaşık sıfıra eşit olduğu görülmektedir. Üstten girişi ve aynı tarafta alttan çıkışı olan bağlantı için, kütle debisi dağılımı ilk dört dikey kanalda olması gereken akıştan daha fazla olduğu belirlenmiştir. Geri kalan dikey kanallarda, kütle debisi dağılımının yaklaşık sıfıra eşit olduğu görülmektedir. Her iki bağlantı tipi için elde edilen sayısal sonuçlar ve ticari katalog değerlerinin birbirine çok yakın olduğu görülmüştür.
Nowadays, there are many different models of panel radiators in used heating system. Panel radiator designs that have been manufactured by various producers are very similar and their products have very similar thermal efficiency and specific heating per unit weight of the radiator. In this study, CFD (code of STAR-CCM+) analysis of existing panel radiators were made with variable connection methods in three-dimensional space. Numerical thermal efficiency values were obtained and were compared with given catalogue values. Panel-convector-convector-panel radiator, type-22-600x500, was used as a model in this numerical study. Also, the effect of variation at air-side convective heat transfer coefficient on the thermal output was also investigated in this study. After optimum air-side convective heat transfer coefficient had been determined, numerical analyses of the panel radiator were done based on this value. For top-bottom-opposite-end connection, mass flow rate distribution is greater than exact flow at first two and last three vertical ducts. In the middle of the vertical ducts towards inlet boundary, mass flow rate distribution corresponds to about zero. For top-bottom-same-end connection, mass flow rate distribution is greater than exact flow at first four vertical ducts. In the last part of the vertical ducts, mass flow rate distribution corresponds to about zero. Numerical results and commercial catalog values are very close each other for both of connections.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Panel Radyatör, Termal Verimlilik, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği, Panel Radiator, Thermal Efficiency, Computational Fluids Dynamics

Kaynak

2. Ulusal İklimlendirme Soğutma Eğitimi Sempozyumu ve Sergisi

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye