Characterization of one dimensional periodic boundary cellular automata

In this paper, we investigate one dimensional cellular automata under periodic boundary conditions. We use matrix algebra for calculating over on Zp. We obtain a formula for finding the reversibility of cellular automata. Finally, we give some important examples of cellular automata.
Bu çalışmada periyodik sınır şartı altında, bir boyutlu hücresel dönüşümleri inceliyoruz. Zp cismi üzerindeki hesaplamalar için matris cebirlerini kullanıyoruz. Hücresel dönüşümlerin tersini bulmak için bir formül elde ediyoruz. Son olarak, hücresel dönüşümlerin bazı önemli örneklerini veriyoruz.

Boundary condition, cellular automata, characteristic matrices, reversibility, Sınır şartları, hücresel dönüşümler, karakteristik matrisler, terslenebilirlik

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi