Çoklu regresyon yöntemi ile tedarik zinciri performansı ve uygulama derecesinin işletme karlılığı üzerindeki etkisinin incelenmesi

Bilgi çağını yaşadığımız günümüzde işletmelerin rekabet koşulları da zorlaşmıştır. İşletmeler varlıklarını geleceğe taşıyıp büyüyebilmek, karlılık oranlarını artırabilmek için operasyonel faaliyetleri içinde gereksiz iş süreçleri elimine ederek bütünleşik bir yapı tasarlamalıdırlar. Bugün geldiğimiz nokta, tedarik zinciri uygulamaları olarak karşımıza çıkmaktadır. İşletmelerin rekabet gücünü ve karlılığını tedarik zinciri yönetimleri belirlemektedir. Bu çalışma ile ülkemizde faaliyet gösteren bilişim şirketlerinde tedarik zinciri uygulamalarının sağladığı faydanın karlılığa olan etkisi irdelenmiştir. Değerlendirmede dikkate alınacak ölçüt anket yöntemi olarak belirlenmiş, daha sonra korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır.
Nowadays where we live in the information age, the competition conditions for the companies are steadily getting harder. Therefore, the companies should design an integrated structure by eliminating the unnecessary working processes in their operational activities, in order to increase their profitability ratio, so that growing and transferring their assets into the future. In the present days, this appears as implementations of supply chain management. The supply chain managements specify competition power and profitability ratio of the companies. In this study, the effect of the supply chain implementations on profitability in the IT companies has been searched. The survey management will be taken into the consideration as a criteria for the assessment of this study.

Tedarik Zinciri Yönetimi, Çoklu Regresyon, İşletme Karlılığı, Supply Chain Management, Multivariate Regression, Firm Profitability

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi