Türkiye’de perakende sektöründe elektronik ürünlere olan talebin yapay sinir ağı ile modellenmesi

Şirketlerin rekabet piyasasındaki başarıları geleceklerini tahmin etme yeteneklerine bağlıdır. Bu yüzden talep tahmini şirketlerin kısa ve uzun dönemli hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynar. Bu çalışmada yapay sinir ağları ile talep tahmin problemi ele alınmıştır. Bu bağlamda Türkiye’nin öncü elektronik perakende şirketlerinden birinin ‘notebook’ ürün grubu için geçmiş dönemlere ait satış verileri kullanılarak yapay sinir ağı ile gelecek dönemler için satış tahminlemesi yapılmıştır. Uygulama sonucunda yapay sinir ağı kullanılarak yapılan modellemenin tahmin hatalarının incelenmesiyle elde edilen sonuçlara ve değerlendirmelere yer verilmiştir.
The success of the companies in the competitive market depends on their capability of predicting their future. Therefore, demand forecasting plays an important role in achieving short and long term goals of companies. In this study, the problem of demand estimation with artificial neural networks is discussed. In this context, prediction of the future sales is performed using an artificial neural networks which takes as an input historical sales data of one of Turkey's leading electronic retail companies 'notebooks' product group sales data by using artificial neural network was carried past eras sales forecasting for future periods. As a result, we report the computational results and evaluations on our artificial neural network model including the forecast ing errors.

Yapay sinir ağları, Talep tahmini, Perakende Sektörü, Elektronik ürünler, Artificial Neural Networks, Retail sector, Electronic products, Demand Forecasting

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi