Türkiye ve Doğu Asya ülkeleri imalat sanayi sektörlerinin teknoloji yoğunluğuna göre ithal girdi oranlarının girdi-çıktı tabloları ile analizi

Tu?rkiye’de imalat sanayi u?retim c?es?itlilig?i ve ihracat ac?ısından son yıllarda kayda deg?er ilerlemeler yas?amıs? olmasına rag?men, imalat sanayi sekto?rlerinin ithal ara mallarına olan bag?ımlılıg?ı c?es?itli yapısal problemlere zemin hazırlamaktadır. Bu c?alıs?ma imalat sanayi sekto?rlerinin 2000’li yıllarda dıs?a bag?ımlık noktasında nasıl bir deg?is?im go?sterdig?ini hesaplayarak ve Tu?rk imalat sanayinin mevcut yapısını Tu?rkiye ile rekabet halindeki Dog?u Asya u?lkeleri ile kars?ılas?tırarak literatu?re katkı sunmaktadır. Amac?: C?alıs?manın amacı; Tu?rkiye’de imalat sanayinin ithalata bag?ımlılıg?ını farklı go?stergeler u?zerinden hesaplamayı ve bu go?stergeler u?zerinden Tu?rk imalat sanayisinin mevcut durumunu Dog?u Asya u?lkeleri ile kıyaslamaktır. Yo?ntem: Bu c?alıs?mada 2000-2014 do?nemini kapsayan WIOD/NIOT Girdi-C?ıktı tabloları kullanılarak Tu?rkiye’nin ve Dog?u Asya u?lkelerinin imalat sanayi sekto?rlerinin toplam u?retim ve ihracat ic?indeki ithal girdi oranları -dikey uzmanlas?ma oranları- hesaplanmıs? ve bu sonuc?lar u?zerinden kars?ılas?tırmalar yapılmıs?tır. C?alıs?mamızda 2000- 2014 yılları WIOD/NIOT Girdi-C?ıktı tablolarında Leontief ters matrisi ile hesaplamalar yapılmıs? ve Hummels ve dig?erleri (2001) tarafından gelis?tirilen HIY metodu kullanılmıs?tır. Bulgular: Hesaplamalarımız Tu?rkiye’nin 11. Kalkınma Planı’nda o?ncelik verdig?i sekto?rlerde ilgili do?nemde ithalata bag?ımlılık ve/veya u?retimde yabancı paylarında kayda deg?er artıs?lar yas?andıg?ını go?stermektedir. Bulgularımız ve kars?ılas?tırmalarımız ıs?ıg?ında; Tu?rkiye’nin imalat sanayi ve ihracatının du?s?u?k ve orta-du?s?u?k teknoloji grubuna yog?unlas?ırken, Dog?u Asya u?lkelerinde ag?ırlıg?ın orta-yu?ksek ve yu?ksek teknoloji grubuna kaydıg?ı sonucuna varılmıs?tır. O?zgu?nlu?k: Bu c?alıs?ma, dig?er c?alıs?malardan farklı olarak Tu?rkiye’nin imalat sanayi dikey uzmanlas?ma ve toplam u?retim ic?inde yabancı katma deg?er oranlarını teknoloji gruplarına go?re sınıflandırmakta ve sonuc?lar Dog?u Asya u?lkelerinin oranları ile kıyaslamaktadır.

İmalat Sanayi, Girdi-Çıktı Analizi, Dikey Uzmanlaşma, Teknoloji Yoğunluğu, İthalata Bağımlılık

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi