Kırsal ve kentsel alanda yaşayan evli kadınların ilişkilerde mutluluk, evlilik uyumu ve evlilik doyumu karşılaştırılması ve incelenmesi

Bu çalışma kırsal ve kentsel alanda yaşayan 18-45 yaş arsındaki evli kadınların ilişkilerde mutluluk, evlilik uyumu ve evlilik doyumlarının karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya İç Anadolu ve Marmara bölgesinde yaşayan 18-45 yaşları arasında, evli, toplam 227 kadın katılmıştır. Kırsal alanda yaşayan 116 kadının çoğunluğu Ankara ve İstanbul’un köylerinde, bir kısmı da Edirne’nin köylerinde yaşayan kadınlardan oluşmuştur. Kırsal bölgedeki köylerin mümkün olduğunca küçük yerleşim yeri olmasına özen gösterilmiş ve 65 köye gidilmiştir. Şehirde yaşayan kadınların 111’i Ankara ve İstanbul merkezinde yaşamaktadır. Çalışmada Demografik Bilgi Formu, Evlilik Uyumu, Evlilik Doyumu ve İlişkilerde Mutluluk Ölçekleri kullanılmıştır Elde ettiğimiz sonuçlara göre de kırsal alanda yaşayan evli kadınların evlilik uyumu ve evlilik doyumları kentsel alanda yaşayan evli kadınlara göre daha yüksek bulunmuş, ilişkilerde mutluluk düzeylerinde ise istatiksel bakımdan anlamlı bir fark bulunmamıştır. Kırsal alamda yaşayan kadınların evlilik yaşı ile evlilik uyumu arasında pozitif bir ilişki olduğu, evlilik yaşı arttıkça evlilik uyumumun arttığı görülmüştür.
This research aims to compare happiness, marital adjustment and satisfaction of rural and urban women who are between 18 and 45 years old. The participants of the research are 227 women from Inner Anatolia and Marmara region of Turkey. The data collections tools are demographic form, Marital Adjustment Scale, Marital Satisfaction Scale and Happiness in Relationships scale. The results show that marital adjustment and marital satisfaction of rural women were found out to be higher than urban women living and there was no statistically significant difference in happiness levels in relation to the lives of urban women. It was also found out there is a positive relationship between marriage age and marriage adjustment for rural women, and marriage adjustment increased as the marriage age increased.

Kırsal, Kentsel, Kadın, Mutluluk, Evlilik doyumu ve Uyumu, Urban, Rural, Women, Happiness, Marital Adjusment, Martial Satisfaction

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi