Macar lise tarih ders kitaplarında Osmanlı/Türklerin görsel temsili (1879–1990 arası yıllar)

16. ve 17. yu?zyılların bu?yu?k kısmında yas?anan Macaristan’daki Osmanlı ha?kimiyeti do?nemi Macar toplumsal belleg?inde son derece o?nemli bir yere sahiptir. Bunun bas?lıca nedeni Macar lise tarih ders kitaplarında uzun uzadıya anlatılarak resmi? eg?itim yoluyla nesilden nesle aktarılmasıdır. Ders kitaplarındaki metinlerin incelenmesiyle bir milletin dig?erine dair o?n yargılarını ve basmakalıp fıkirlerini yorumlamayı kendisine go?rev bilen imgebilim c?alıs?maları, go?rsellerin irdelenmesine gereken ilgiyi go?stermeyerek imgeleri olus?turan bazı o?nemli o?geleri go?z ardı etmektedir. Amac?: Bu c?alıs?ma kapsamında ders kitaplarındaki go?rsellerin incelemesi esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar tespit edildikten sonra, Macaristan’da 1879 ile 1990 yılları arasında kullanılan lise tarih ders kitaplarında 16–17. yu?zyılların bag?lamında bas?vurulan go?rseller incelenmis?tir. Yo?ntem: Bu minvalde Osmanlı/Tu?rklerin hangi semboller es?lig?inde, nasıl duygular uyandıran sahneler ic?inde resmedildig?i aras?tırılmıs?tır. Bulgular: Bo?ylece Macarların toplumsal hafızasında var olan Osmanlı/Tu?rk imgesinin go?rsel biles?enleri belirlenip deg?erlendirilmis?tir. O?zgu?nlu?k: Bu itibarla mu?mku?n oldug?u kadar fazla deg?is?kenin hesaba katılmasıyla Macarların Osmanlı/Tu?rklere dair benimsedikleri imgenin daha kapsayıcı ve ac?ıklayıcı bir yorumu olus?turulmaya gayret edilmis?tir.

Görsel, Macaristan, Osmanlı Hâkimiyeti Dönemi, Osmanlı/Türk İmgesi, Tarih Ders Kitapları

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi