Seyyar pazar esnafının sorunları ve çözüm önerileri (Muğla ili örneği)

Bir toplumun kültürel özelliklerini en iyi taşıyan Pazar yerleridir. Ülkemizde hemen hemen her ilde il pazarları ve semt pazarları bulunmaktadır. Bu pazarlarda kendi yetiştirdiği veya toptan satın aldığı ürünleri tezgah açarak satan Pazar esnafları bulunmaktadır. Bu çalışmada Pazar esnafının temel sorunları üzerinde durulmaya çalışılmış ve uygulama alanı olarak Muğla ilinde Perşembe günü kurulan il pazarındaki esnaflar araştırma kapsamına alınmıştır. Bu pazarda toplam 1085 esnaf bulunmakta olup %10 hata payı ile 250 esnafa rastgele yöntemle anket uygulanmıştır. Böylece yaz kış demeden bu pazara gelen esnafların karşılaştıkları sorunlar belirlenmiştir.
The cultural features of a community are shown in the best way at the bazaars. In our country, there are almost in everywhere city bazaars and local bazaars. In this bazaars there are many tradesmen who grow his own food or buy wholesale. In this study, the mean problems of tradesmen in city bazaar of Muğla are surveyed. There are 1085 tradesmen in this bazaar. The aims of this survey achive at least 90% acquires. In this way, the problems of the tradesmen which aren’t seasonal , are temporal, are determined.

Pazar Yerleri, Pazar Esnafı, Anket, Analiz, Ki- Kare, Bazaar, Tradesman of Bazaar, Questionary, Analyse

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi