Çalışanların bireysel kültürel değerlerinin, üretkenlik karşıtı iş davranışları ile ilişkisi: Türkiye’de faaliyet gösteren Japon sermayeli bir üretim şirketi örneği

Küresel ekonomilerde beyaz yakalı çalışanlar farklı kültürlerden, farklı coğrafyalardan ve farklı eğitim düzeylerinden bir araya gelip, aynı işletmenin belirlenen hedefleri doğrultusunda iş yerlerine katkı sunmaya çalışmaktadırlar. Bu süreçte bireyler arası etkileşim ve iletişim, iş görenlerin hal ve davranışlarını belirleyen bireysel etkenler vasıtası ile belirlenmektedir. İş görenlerin hal ve davranışlarını belirleyen bireysel kültürel değerleri ve üretkenlik karşıtı iş davranışlarının meydana gelmesinde bireysel kültürel değerlerin alt boyutları ile incelenmesi amacıyla bu araştırma oluşturulmuştur. Araştırmadaki örneklem grubu Türkiye’de faaliyet gösteren Japon sermayeli çokuluslu bir işletmelerinin beyaz yakalı çalışanlarından oluşmaktadır. Araştırmanın veri toplama aracı olarak anket yöntemi tercih edilmiş, araştırma bulgularına göre, üretkenlik karşıtı iş davranışı oluşumunda bireysel kültürel boyutların etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
In global economies, white-collar employees come together from different cultures, different geographies and different education levels and aim to contribute to their workplaces in line with the determined goals. In this process, interaction and communication between individuals are determined by the individual values that determine the state and behavior of the employees. This research was prepared in order to examine the individual cultural values that determine the behavior of the employees and the effect of this variable to counterproductive work behaviors. The sample group in the research consists of white-collar employees of a Japanese capital manufacturing company operating in Turkey. The survey method was preferred as the data collection tool of the research. According to the data obtained in the research, it has been observed that cultural dimensions have an effect on the formation of counterproductive work behavior.

Bireysel Kültürel Değerler, Üretkenlik Karşıtı İş Davranışları, Çok Uluslu Şirketler, Örgütsel Adalet, Individual Cultural Values, Counterproductive Work Behaviors, Multinational Corporation, Organizational Justice

Working Paper Series