Trafik kazalarının nedenleri ve sonuçları arasındaki ilişkinin TOPSIS ve AHP yöntemleri kullanılarak analizi ve değerlendirilmesi

2011

Trafik kazaları sonuçlarına göre ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı olmak üzere üç gruba ayrılarak incelenebilir. Trafik kazalarının bu sonuçları arasında insan yaşamı bakımından oldukça önemli farklar bulunmaktadır. Bu önemli farklar nedeniyle trafik kazalarının, sonuçlarına göre ayrı ayrı değerlendirilmesi gereklidir. Bu çalışmada, çok kriterli karar verme yöntemlerinden TOPSIS ve AHP yöntemleri kullanılmıştır. Yöntemde veri olarak kullanılmak üzere karar vericilere (trafik kazaları konusunda uzun süredir birçok olayda bilirkişilik yapan akademisyenler) anket uygulanmıştır. TOPSIS ve AHP yöntemleri ile trafik kazalarının nedenleri ile sonuçları arasındaki ilişki matematiksel olarak hesaplanmış ve analiz edilmiştir.
Traffic accidents could be examined by categorization of these in three groups as; accidents that cause death, that cause injury and that cause tangible damages. There are significant differences between such groups in terms of human life. Due to such significant differences traffic accidents should be evaluated in accordance with their consequences. In this study, TOPSIS and AHP methods which are both of multi-criteria decision methods is used.. At this method, a survey was applied to the decision makers (these are the academics who were appointed as expert at several cases) to obtain data to use. The relation between reasons and consequences of the traffic accidents was mathematically calculated and analysed by TOPSIS and AHP methods.

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Ticaret Üniversitesi -- Kaynakça var.

TOPSIS Yöntemi, Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP), Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, Ulaştırma, Trafik Kazaları, TOPSIS Method, Analytical Hierarchy Process, Multi-Criteria Decision Methods, Transport, Traffic Accidents

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi