Cilt 2, Sayı 4, Makale Koleksiyonu

Determination key performance indicators for improving performans in Turkish Airlines
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2021) Özdemir, Zeynep; Küçükçolak, Recep Ali
    In this study, Key Performance Indicators (KPIs) have been investigated by using balanced scorecard model in aviaton sector with example of Turkish Airlines. First part, the Concept of Key Performance Indicators and Performance Measurement, Elements and Feature of KPIs and Balanced Scorecard Models are discussed. Second Part, Secondary data used for obtaining information for creating balanced scorecard models for KPIs. Turkish Airlines was choosed as an example for creating KPIs. As a result of the analysis of the information obtained, the availability of KPIs in aviation performance measurement has been observed with the example of Turkish Airlines. Consequently, Turkish Airlines has been compared to competitors and forward performance targets have been determined.
    Ekonomik hegemonyanın değişiminde Çin ve Rusya’nın inovasyon politikaları
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2021) Kılıç, Rıdvan; Çetin, Güldenur
    Soğuk Savaş sonrasında değişen yenidünya düzeninde Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu özellikle Avrasya coğrafyasında aynı hedeflerle yol almış ve iki büyük güç şeklinde tarihi arenada önemli bir konuma gelmişlerdir. Bu durumu oluşturma sürecinde; Rusya, bölgede etkinliğini yeniden sağlamak için Avrasya Ekonomik Birliği'ni kurmuş, Sovyetler Birliği'nden sonra güç kazanmış ve Çin, "Tek Kuşak Bir Yol" oluşturmak için daha aktif bir dış politika benimsemiştir. Kendilerini izole etmiş ve ilgili iki ülkedeki yumuşak güç yetenekleriyle bu bölgede hegemonyalarını sağlamaya çalışmıştır. Mevcut duruma bakıldığında, 2015 yılında bu iki projenin birleştirilmesi kararı son derece önemli bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Yukarıda ana hatları verilen konular, bu makalede "ekonomik hegemonya değişimlerinde Çin-Rus yenilik politikası" olarak adlandırılan Robert Cox'un öncülük ettiği yeni Gramsci hegemonya teorisine dayanmaktadır.
    Büyük veri teriminin kökeni ve büyük verinin V’leri
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2021) Hüdavendigar Kızmaz, Murat; Küçükçolak, Recep Ali
    Bilgi, her insanın ve kurumun ihtiyacıdır ve günümüzde bilgiye ulaşmak için kullanılan en etkili yöntemlerden biri büyük veri teknolojileridir. Büyük veri teknolojilerini kullanarak bilgiye ulaşmak ve onu kullanmak gereklidir. Fakat, büyük veri kavramının anlaşılması için tanımı hususunda bazı sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunların başında büyük verinin ne kadar büyük olduğu ve büyük veri tanımlarında sıklıkla rastlanan büyük verinin karakteristik özellikleri gelmektedir. Büyük veri teknolojileri kullanılarak önemli bilgilere ulaşmak için tanımının daha anlaşılabilir bir hale getirilmesi gerekmektedir. Bu araştırmada da kronolojik olarak, büyük veri teriminin ve büyük veri tanımlarında yer alan büyük veri karakteristik özelliklerinin gelişimi, değişimi incelenmiştir. Araştırma neticesinde büyük verideki, veri büyüklüğünün miktar açısından bir büyüklüğü ifade etmediği ve büyük veri karakteristik özelliklerinin, büyük veri tanımlarını zorlaştırdığı ortaya çıkarılmıştır. Araştırma bu kapsamda nitel bir araştırmadır ve Türkçe literatüre katkısı hedeflenmiştir.
    Müşteri ilişkileri yönetiminin müşteri sadakatine etkisi: otomotiv yan sanayinde bir araştırma
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2021) Başkan, Harun; Arslan, İ. Kahraman
    Müşteriler işletmeler için yalnızca bugünün değil yarının da en büyük zenginliğidir. Yarını için müşteri ilişkileri yönetimini benimseyen ve bir sistem içerisinde uygulayan işletmelerin en önemli amaçlarından birisi de müşteri sadakatini sağlamaktır. Bu araştırmanın amacı; otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde müşteri ilişkileri yönetiminin müşteri sadakati üzerindeki etkisini tespit etmektir. Araştırma, Türkiye otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren işletmeler ile nitel araştırma olarak yapılmıştır. Çalışmada olasılıklı olmayan amaçlı örneklem yöntemi tercih edilmiş olup, Türkiye’nin en çok otomotiv yan sanayisinin bulunduğu Bursa, Kocaeli ve İstanbul illerinde faaliyet gösteren 5 farklı firmanın yetkilileri ile derinlemesine mülakat yapılmıştır. Toplanan veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucuna göre, müşteri ilişkileri yönetiminin müşteri sadakatini pozitif olarak etkilediği tespit edilmiştir.
    Türkiye’nin önleyici müdahale stratejisi
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2021) Demir, Gürkan; Yalçın, Hasan Basri
    Terör, özellikle 11 Eylül sonrasında tüm dünyada kendini hissettiren önemli bir güvenlik sorunudur. Türkiye de terörden büyük oranda etkilenen ülkelerin başında gelmektedir. Bu sebeple Türkiye zaman içerisinde farklı terör örgütlerine yönelik farklı mücadele stratejileri oluşturmuştur. Günümüzde ise savunma sanayi kapasitesini artırmaya çalışan ve terörü sınır dışına çıkartmak isteyen bir Türkiye bulunmaktadır. Bunun için yurt içi operasyonlarına ek olarak terör örgütlerinin kaynağına yönelik operasyonlarda bulunulmuştur. Bu operasyonlar Zeytin Dalı Harekatı, Fırat Kalkanı Harekatı ve Barış Pınarı Harekatıdır. Bu operasyonlar önleyici müdahale stratejisi kapsamında hayata geçirilmiştir. Bu çalışmada, Türkiye’nin terör sorunu ve terörü nasıl sınır dışına çıkarttığı üzerinde durulacaktır. Yapılan harekâtlar önleyici müdahale stratejisi kapsamında ele alınacaktır.