İTÜFBD, Cilt 16, Sayı 32, Makale Koleksiyonu

Çevresel etkilerin ekonomik maliyeti
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2017) Özbay, Rahmi Deniz
    Doğa bilimleri ile ekonomik faaliyetler arasındaki ilişkiler birbirinden koparılamaz. Entropi bu ilişkileri en açık biçimde gösteren yaklaşımlardan biridir. Çevre araştırmalarının artmasıyla, ekonomik faaliyetlerin yapıldığı yer ve zaman ile etkilerinin farklı yer ve zamanlarda ortaya çıktığını anlamaktayız. Ekonomik faaliyetlerin çevreye zararlı etkileri ekonomik alanda dışsallıklar olarak tanımlanmaktadır. Dışsallıklar üretim maliyetinin yanı sıra sosyal maliyetlerin de artmasına neden olur. Dışsallıkların içselleştirilmesi toplumsal fayda sağlanmasına yardımcı olacaktır.
    Kimya sektöründe havalandırma ve İSG açısından önemi
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2017) Ekmekçi, İsmail
    İç hava kalitesinin insanların iş sağlığı ve güvenliği ile çalışma verimi ile doğrudan ilişkisi nedeniyle kimya sektöründe de önemi gittikçe artmaktadır. Bu bakımdan çalışanların günün en az 8 saatini geçirdiği bu çalışma ortamlarında, iç hava kalitesinin sağlanması hem güvenlik açısından hem de çalışanların sağlıklarının korunması ve konforlu bir çalışma ortamı oluşturulabilmesi açısından son derece önemlidir. Bu çalışmada, havalandırma sistemleri hakkında genel bilgiler verilip kimya sektörü ile ilgili olarak bu konudaki yönetmelik değerleri ve bilgiler verilerek havalandırmanın önemi ve etkisi belirtilecektir. Ülkemizde ve dünyada gelişen ve genişleyen bir sektör durumunda olan kimya sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği konusu; “Havalandırma, Tozlar, Kimyasal Riskler ve Ekipmanlardan Kaynaklanan Riskler” başlıkları altında incelenmiştir.
    Kimya sektöründe iş kazaları ve meslek hastalıkları
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2017) Tarım, Mehveş
    Bir ülkenin endüstriyel gelişimi açısından kimya sektörü çok önemlidir. Kimyasalların üretimde kullanımının artmasıyla çevre ve sağlığa zararları da ortaya çıkmaktadır. Ürün çeşitliliğinin fazla olması, örgütsel yapı ve teknolojinin karmaşıklaşması, iş güvenliğinin ihmal edilmesi gibi nedenler iş kazalarının artmasını beraberinde getirmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) iş kazasını “önceden planlanmamış ve çoğu zaman, kişisel yaralanmalara, teçhizatın zarar görmesine, üretimin bir süre durmasına yol açan olaydır” şeklinde, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ise “belirli bir zarar ya da yaralanmaya neden olan, beklenmeyen, önceden planlanmayan bir olay” şeklinde tanımlamıştır. Ayrıca çalışma ortamında işveren ve iş görenin yeterli bilinçte olmaması meslek hastalıklarının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. DSÖ meslek hastalıklarını “çalışma koşulları nedeniyle doğal seyri değişen hastalık” olarak tanımlamaktadır.
    Giriş kalite kontrol süreçlerinde değişkenlere yönelik bir kabul örneklemesi sistematiği
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2017) Yıldırım Özer, Sevcan; Çevikcan, Emre
    Tedarik edilen parçalarda tespit edilemeyen kusurlar üretim hattında büyük kayıplara neden olmakta ve müşteri memnuniyetinde olumsuz etki oluşturmaktadır. Bu nedenle, kusurlu ürünlerin üretim sistemine girmesine engel olunması amacı ile uygulanan giriş kalite kontrol faaliyetleri üretim sistemlerinde oldukça önem kazanmaktadır. Bir diğer yandan, geleneksel yaklaşımlar kaliteyi sadece spesifikasyonlara uygunluk olarak tanımlamışlardır. Ancak güncel yaklaşımlar, süreç ve üründe değişkenliğin azaltılması yönündedir. Çalışma kapsamında giriş kalite kontrol süreçlerinde kullanılmak üzere değişkenlere yönelik bir kabul örneklemesi sistematiği önerilmiştir. MIL-STD 414 askeri standardını (ANSI/ASQC Z1.9) dikkate alan bu çalışmada, ilgili literatürde yer alan çalışmalardan farklı olarak süreç değişkenliği ve talep koşulları da muayene türlerinin belirlenmesi amacı ile göz önünde bulundurulmuştur. Önerilen yöntem bir soğutucu fabrikasında uygulanmış ve hataların üretim hattına girmeden yakalanmasında daha etkili olduğu görülmüştür.
    Simulations of research performance in cross-disciplinary contexts: a model and an application
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2017) Kara, Ahmet
    The purpose of this paper is to construct a model of research performance, based on a demand-and-supply set-up, in a cross-disciplinary context and simulate the trajectory of research performances. We take into account the effects of human capital and research technology as well as interactions among different disciplines/subjects so as to theorize about possible shapes of these trajectories. It turns out that, depending on the levels of human capital and technology, research performances could have different trajectories over time. Contingent upon the priority-driven amount of resources devoted to research, university administrators could choose a path among different trajectories, a path that is most compatible with their institutional objectives.
    The new algorithm involving minimum spanning tree for computer networks in a growing company
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2017) Kirişci, Murat; Öncel, Deniz
    The aim of this article is to present a new algorithm based on minimum spanning trees. Minimum Spanning Trees have long been used in data mining, pattern recognition and machine learning. However, it is difficult to apply traditional minimum spanning tree algorithms to a large dataset since the time complexity of the algorithms is quadratic. The given algorithm is designed to reduce this difficulty. This application has reduced the cost.