Yazar "Buran, Abayhan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Türkiye'de yetiştirilen Citrus maxima (Şadok) meyvesinin atık kısımlarındaki antioksidan, fenolik ve flavonoid madde miktarlarının belirlenmesi(İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2022) Buran, AbayhanBu çalışmada Türkiye’de yetiştirilmiş Citrus maxima (Şadok) meyvesinin gıda tüketim atığı olarak nitelendirilebilecek dış kabuk ve albedo kısmının antioksidan, fenolik ve flavonoid madde miktarlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Meyve kısmından ayrılan atık parçalar kurutularak etanol, metanol ve saf su ile ekstrakte edilmiştir. Dış kabuk ekstrelerinden elde edilen sonuçlara göre fenolik madde için en yüksek değer 59.64±1.95 mg/g Gallik Asit Eşdeğeri, flavonoid madde miktarı için 36.56±1.75 mg/g Quercetin Eşdeğeri ve antioksidan madde miktarı için en yüksek değer 2.37±0.50 mmol/g Troloks Eşdeğeri Antioksidan Kapasite olarak elde edilmiştir. Albedo ekstrelerinden elde edilen sonuçlara göre fenolik madde miktarı için en yüksek değer 77.72±2.56 mg/g GAE, flavonoid madde miktarı için 52.91±2.99 mg/g QE ve antioksidan madde miktarı için en yüksek değer 1.19±0.11 mmol/g TEAC olarak elde edilmiştir. Çözücülerin kıyaslamaları grafik olarak verilmiştir. Bu sonuçlarla birlikte atık olarak değerlendirilebilecek şadok kabuklarının fenolik madde, flavonoid madde içerdiği ve antioksidan aktivite gösterdiği ortaya konmuştur. Bu sonuçlar zaman ve ekonomik tasarruf açısından ilerideki çalışmalara yol gösterebilecektir.