Bilgi sistemleri perspektifinden kurumsal kaynak planlaması: etkiler ve değerler

Bilginin işletmeler içindeki değişen rolü, bilgi sistemlerinin ve bilgi teknolojilerinin işletmecilik kavramlarına yaptığı etkiyi artırmaktadır. İşletmecilik kavramları işletmelerin değişen iş görme şekillerini ve iş akışlarını tanımlayacak şekilde ortaya çıkmaktadır. Kurumsal sistemler, kaynak optimizasyonu ile birleşerek kurumsal kaynak planlaması bakış açısını oluşturmaktadır. Bu çalışmada, kurumsal kaynak planlaması sistemlerinin entegrasyonu için ihtiyaç duyulan, bilginin teknik ve teknolojik özellikleri açıklanmaktadır. Bu altyapı üzerinde yer alacak kurumsal kaynak planlaması sistemlerinin iş süreçlerine etkileri tartışılmaktadır. İşletmelerin rekabet avantajlarını artıran bu kurumsal sistemlerin ortaya çıkardığı değerler ve önemli özellikler de bu çalışmanın konularındandır.
The changing role of information in the enterprise increase the impact of information systems and information technologies on business concepts. Business concepts are formed with description of changing work flows and business processes of enterprises. Enterprise systems are combining with resource optimization together and establishing enterprise resource planning perspective. Technical and technological properties of information, which are needed for integration of enterprise resource planning systems, are described in this paper. Impacts of enterprise resource planning systems on this architecture are discussing. Values and important properties are developed by these enterprise systems which are increasing competition advantages of firms, are subjects of this paper.

Bilgi, Bilgi Sistemleri, Kurumsal Kaynak Planlaması, İşsüreçleri, KKP, YBS, Information, Information Systems, Enterprise Resourceplanning, Business Processes, ERP, MIS

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi