Otomobil ihracatı ve ithalatı fiyat endeksi verilerinin farklı varyanslılığının incelenmesi

Klasik doğrusal regresyon analizinde kestirim hatalarının varyansının sabit olduğu varsayılmaktadır. Ancak çoğu durumda ekonomik zaman serisinin oynaklık dönemlerine sahip olduğu görülmektedir. Zaman serilerinde farklı varyanslılık söz konusu olduğunda çözümleme imkanı veren ARCH modelleri günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu makalede ilk olarak ARCH modellerinin teorik yapısı incelendi. Daha sonra otomobil ihracatı ve ithalatı fiyat endeksi verileri ile ARCH modellerinin bir uygulaması yapıldı.
In classical linear regression model, error varianceis assumed to be constant. However, most of the economic time series exhibit unexpected volatility periods. Therefore, the assumption of a constant variance (homoscedasticity) is not valid. In these cases, ARCH models allow to deal with heteroscedasticity. In this research, firstly, theoretical structure of ARCH models is introduced. Afterwards, ARCH analysis of automotive export andimport price index variables is done.

ARCH, Otomotiv Sanayii, Farklı Varyanslılık, Durağanlık, ARCH, Automotive Industry, Heteroscedasticity, Stationarity

İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi