Orta atmosferde yatay rüzgar hızının mevsimsel değişimi ve gravite dalgaları üzerindeki etkileri

Kuramsal çalısmalara göre gravite dalgaları asagı atmosferde uyarılarak atmosferin üst kısımlarına enerji ve momentum taşımaktadırlar. Gravite dalgaları orta atmosferin üst kısımlarında büyük ölçekli rüzgar hareketleri ile etkilesime girerek sönümlenmektedirler. Farklı meteorolojik parametrelerin çalkantı terimleri gravite dalgalarının uyarılma kaynaklarından biri olarak görülmektedir. Fakat etkin mekanizmanın hangisi oldugu konusunda henüz kesinlesmis bir kanıt yoktur. Bu çalısmada yukarı seviye gözlem verilerine dayalı olarak troposfer ve asagı statosferde gözlenen bazı meteorolojik parametreler kullanılarak İstanbul ve civarında gravite dalgalarının mevsimsel degisimleri incelenmektedir.
According to the theoretical studies, gravity waves excited in the lower atmosphere could transport momentum and energy on to the upper atmosphere. Gravity waves are attenuated by interacting with the large-scale wind motions in the upper part of mid-atmosphere. Different meteoroiogical parameters and atmospheric circulations are known as one of the sources of gravity waves. However, there is no proof of a true mechanism yet. In the present study, we examine the seasonal variations of gravity waves above istanbul, by using data about meteorological parameters of troposphere and lower atmosphere.

Atmosfer Dalgaları, Gravite Dalgaları, Atmospheric Waves, Gravity Waves

İstanbul Ticaret Üniversitesi Dergisi