Bulanık AHP yaklaşımında duyarlılık analizleri : yeni bir hammadde tedarikçisinin çözüme eklenmesi

2008

Matematiksel programlama ile çözülen örnek karar verme problemlerinde genellikle model katsayıları hazır olarak sunulur, ancak gerçek işletme problemlerinde bu değerlere ulaşmak kolay olmamakla beraber, karar vericiler bu katsayı ya da diğer model değerlerinin ne kadar hassas oldukları konusunda bilgi sahibi olmak isterler, bu anlamda duyarlılık analizleri yapılmaktadır. Klasik ve Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi genellikle, kalitatif olarak tanımlanabilen karar problemlerinde ve özellikle seçim problemlerinde sıklıkla tercih edilen matematik tabanlı bir yaklaşımdır. Alternatiflerin ikili karşılaştırılarak değerlendirilmesi sonucunda ağırlıklar elde edilerek öncelik sıralamasına ulaşılmakta olup, bu ağırlık değerlerinin yeni bir alternatif eklenmesi durumunda hangi aralık içinde kalacağı, başka bir deyişle duyarlılık sınırlarının ne olacağı, bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Örnek bir problem olarak bir işletmenin hammadde seçim problemi ele alınmış ve önerilen duyarlılık analizi yaklaşımı ayrıntılı olarak söz konusu problem üzerinde sunulmuştur.
Model coefficients are generally prepared in the decision problems which are solved with the mathematical programming. Although, gaining the model coefficients in real business problems is very hard, furthermore decision makers want to know the sensitivity of these coefficients and model values,in this concept the sensitivity analysis of Fuzzy Analytical Hierarchy Process is performed and an approach is constructed within the study. Classic and fuzzy analytic hierarchy process are the mathematical based approaches preferred in the decision problems which can be defined as quantitative and especially selection problems. Priority levels are reached by gaining the importance levels after the evaluation of the alternatives through the use of the pairwise comparison matrices. Interval of these importance values in case of the addition of the new alternative, in other words the boundaries of the sensitivity are the main purpose of this study. As an example, a company’s raw material selection problem is analyzed and the proposed sensitivity analysis approach is presentedin this problem in details.

Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi, Duyarlılık Analizleri, Seçim Kriterleri, Fuzzy Analytic Hierarchy Process, Sensitivity Analysis, Selection Criteria

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi