A novel model proposal for green supplier selection: an application in the retail industry

Today, good relations between companies and suppliers provide companies with a competitive advantage. Determining the supplier selection criteria and rewarding the suppliers by evaluating them at certain times is of great importance in establishing successful relations with the suppliers. In the study, it is aimed to reduce the supplier preference decisions in the product production process of the size of the firm operating in the textile industry in Istanbul. In this process, the current evaluation criteria were examined with 3 experts from the company and the final criteria were obtained by adding new ones to the sustainability criteria while conducting the literature. The proposed model was evaluated by 3 experts with 34 different sub-criteria under the main criteria of cost, quality, delivery, efficiency, environmental management, technology and social with 9 supplier alternatives. After the evaluation, the Best-Worst Method was preferred to determine the criteria weights and importance limits. Weighted Total Product Evaluation method was applied in the evaluation of alternatives, the performances of 9 suppliers were listed and sensitivity analyzes were made. As a result of the study, suggestions were presented to company executives regarding supplier selection.
Günümüzde firmalar ile tedarikçiler arasındaki iyi ilişkiler firmalara rekabet avantajı sağlamaktadır. Tedarikçi seçim kriterlerinin belirlenmesi ve tedarikçilerin belirli zamanlarda değerlendirilerek ödüllendirilmesi, tedarikçilerle başarılı ilişkiler kurulmasında büyük önem taşımaktadır. Çalışmada, İstanbul ilinde tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmanın büyüklüğünün ürün üretim sürecindeki tedarikçi tercih kararlarının azaltılması amaçlanmaktadır. Bu süreçte firmadan 3 uzman ile mevcut değerlendirme kriterleri incelenmiş ve literatür taraması yapılırken sürdürülebilirlik kriterlerine yenileri eklenerek nihai kriterler elde edilmiştir. Önerilen model 9 tedarikçi alternatifi ile maliyet, kalite, teslimat, verimlilik, çevre yönetimi, teknoloji ve sosyal ana kriterleri altında 34 farklı alt kriter ile 3 uzman tarafından değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonrasında kriter ağırlıklarının ve önem limitlerinin belirlenmesinde En İyi-En Kötü Yöntemi tercih edilmiştir. Alternatiflerin değerlendirilmesinde Ağırlıklı Toplam Ürün Değerlendirme yöntemi uygulanmış, 9 tedarikçinin performansları listelenmiş ve duyarlılık analizleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda tedarikçi seçimine ilişkin firma yöneticilerine öneriler sunulmuştur.

Multi-Criteria Decision Making, Best-Worst Method, Weighted Aggregated Sum Product Assessment Method, Green Supply Chain, Çok Kriterli Karar Verme, En İyi-En Kötü Yöntem, Ağırlıklı Toplam Toplam Ürün Değerlendirme Yöntemi, Yeşil Tedarik Zincir

İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Dergisi