Statistical convergent functions via ideals with respect to the intuitionistic fuzzy 2-normed spaces

The main objective of this paper is to introduce and study the notion of ideal ? -statistical convergence of a nonnegative real-valued Lebesque measurable function in the interval (1,?) with respect to the intuitionistic fuzzy 2-normed (????????,????????). We gave some introduction definitions such as statistical convergence, ?-statistical convergence, intuitionistic fuzzy sets, and so on.Than we investigated their relationship, and made some observations about these classes. Further, we prove some inclusion theorems.
Bu makalenin başlıca amacı, sezgisel bulanık 2-normlu uzaylar (??????,??????).üzerinde, (1,?) aralığında tanımlı, sıfırdan farklı reel değerli Lebesque ölçülebilir, ?-istatistiksel yakınsak fonksiyonları tanıtmaktır. İstatistiksel Yakınsaklık, ?-istatistiksel yakınsaklık, sezgisel bulanık kümeler ve benzer tanımları verdik.Daha sonra, gözlemlenen bazı sınıflandırmalar yaptık ve bu sınıflar arasındaki ilişkileri inceledik. Ayrıca, bazı sonuç teoremleri de ispatlanacaktır.

İstatistiksel yakınsaklık, sezgisel bulanık, ideal, Statistical convergence, intuitionistic fuzzy, ideals

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi