Bina sirkülasyon alanlarında (iç mekân ve yakın çevresi) erişilebilirlik

Bina içi ve yakın çevresi sirkülasyon alanlarının çözümü ve düzenlenmesi, tasarlanan mekanlara düzgün, doğru ve rasyonel bir ulaşım sistemi ile ulaşılması mimari tasarımın çok önemli bir kriterini, planlamanın ana şemasını ve kurgusunu oluşturur. Bina içi mekanlara ulaşım sistemi içinde yer alan bina içi ve yakın çevresindeki sirkülasyon alanları; bina giriş yolu, kapılar, merdiven ve asansörler, ortak tuvaletler, yer kaplamaları, ulaşım yolu kat yükseklikleri, otopark rampaları ve ulaşımı olmak üzere yedi ana başlıkta incelenebilir. Bu alanlar erişilebilir yani farklı özelliklere sahip kullanıcıların farklı ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde tasarlanmalı, anlaşılabilir, algılanabilir olmalı yaş ve yetenek gözetmeksizin özürlü veya sağlıklı herkes tarafından kullanılabilir bir biçimde tasarlanmaları gerekmektedir. Bu çalışma içeriğinde; sirkülasyon alanlarının yukarıda belirttiğimiz erişilebilirlik ilkelerine uygun olarak tasarlanmasının önemine değinilmekte, söz konusu alanların tasarımında erişilebilirlik ilkelerine uygun olarak yapılacak planlama yaklaşımı genel olarak açıklanmakta, ve sonuç olarak mevcut ya da yeni yapılacak binalarda erişilebilirlik olgusu dikkate alınarak yapılacak mimari tasarımlarda (özel olarak iç mimari) dikkate alınması gereken hususlar ve bununla ilgili örnek mimari detaylar belirtilmektedir.
The solution and arrangement of indoor and nearby circulation areas, the access to the designed spaces by a proper, accurate and rational transportation system constitute a very important criterion of architectural design and the main scheme of planning / editing of the designed spaces. Circulation areas in and around the building within the transportation system to the indoor spaces can be analyzed under seven main headings; building access pathway, doors (gates), stairs and elevators, public toilets, floor coverings, access road floor heights, parking ramps and their access. These areas need to be designed to be accessible, that is to say, to be able to respond to the different needs of users with different characteristics and usable by anyone with disabilities or not, regardless of age and capability. In this study, it was focused on the importance of the design of the circulation areas in accordance with the accessibility principles mentioned above. It was also mentioned the planning approach to be taken in accordance with the accessibility principles in the design of such areas in general. Consequently, in the architectural designs of present and potential constructions considering the availability of accessibility (especially interior design), the required details and the example architectural details have been explained.

Erişilebilirlik, Evrensel Tasarım, Sirkülasyon Alanları, Accessibility, Circulation Areas, Universal Design

Journal of Technologies and Applied Sciences