Diyarbakır tören ve etkinlik alanı peyzaj projesi ve nevruz park kullanımının irdelenmesi

Bu araştırma Diyarbakır "Tören ve Mesire Alanı Peyzaj Projesi"nin değerlendirmesi ve Nevruz Park" kullanıcı beklentilerinin, yeşil alan gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Park kullanımı ve yeterliliği bakımından 273 deneğe anket uygulanmıştır. Park etkinliklerinin irdelenmesi amacıyla son on yılın medya haberleri değerlendirilmiştir. Peyzaj projesi Analiz ve Sörvey, Fonksiyonel Uygunluk Analizi, İhtiyaç Programı, Alan Uygunluk Analizi, Bölgeleme, Alan Kullanım Alternatifleri, Fikir Projesi, Kesin Peyzaj Projesi, Bitkisel Projesi, Yapısal Projesi, Aydınlatma, Sulama, Detay Projelerinden oluşmaktadır. Bu, özel teknik şartname koşulları ve plancı entegrasyonunun önemi vurgulanmıştır. Park kullanıcılarının anket değerlendirmesinde bireyler öncelikle ve çoğunlukla ağaçların (% 85,34), oturma yeri (% 56,50), çeşme, wc (% 21,30) yetersizliğini belirlemiştir. Alanda bölge ölçeğinde 1 hafta süren "Nevruz Park organizasyonları gerçekleşmektedir. Etkinliklerde 1500000 katılımcı çevre açık alanlara taşmaktadır. Park etrafındaki mevcut açık alanları kapsayan Mahalle Parkı, Fuar Alanı, Kent Parkı gibi yeşil alan donatılarını içeren bir “Yeşil Omurga” oluşturulması önerilmiştir.
This research was carried out in order to determine user expectations and green field requirements of Nevruz Park in Diyarbakır "ceremonial and excursion landscape project". In terms of park usage and adequacy, 273 subjects were surveyed. The media news of the last decade has been evaluated in order to examine the activities of the park. Landscape Project consists of analysis and Survey, functional analysis, program, field suitability analysis, segmentation, field usage alternatives, Idea Project, Final Landscape Project, plant project, structural project, lighting, irrigation and detail projects. In the survey evaluation of park users, individuals first identified the lack of trees (85,34%), residence (56,50%), fountain, wc (21,30%). The Newroz Park organizations take place for 1 week with participation 1500000 participants in the activities carry the environment to open areas. It is proposed to create a “Green Skeleton” that includes green field equipment covering the existing open areas around the park.

Bölge parkı, Diyarbakır Nevruz parkı, peyzaj projesi, tören alanı, Ceremony area, landscape project, Newroz park of Diyarbakır, regional park

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi