Ülkelerin lojistik performanslarının veri zarflama analizi ile ölçümü

Lojistik sektörü her geçen yıl GSYIH içinde daha fazla önem kazanmaktadır. Ülkelerin lojistik sektöründe etkinlik ölçümü yapmaları, bu sektördeki düzeylerini ölçebilmeleri ve gerekli iyileştirmeleri yapabilmeleri için yol haritası sunmaktadır. Bu çalışmada ülkelerin rekabet avantajı sağlamalarında etkin rol oynayan lojistik sektörünün ülkeler bazında performansları veri zarflama analizi kullanılarak hesaplanmıştır. Çalışmada, seçilen 15 ülkenin 2016 yılına ait gümrük prosedürleri, altyapıları ve enerji kullanımları girdi olarak ele alınıp; ????????????????????????????????2 Emisyonu, Lojistik Hizmet Kalitesi ve İş gücü oranı çıktı olarak ele alınmıştır. Çalışmanın sonucuna göre ‘etkin’ ve ‘etkinsiz’ ülkeler belirlenmiş, ‘etkinsiz’ ülkeler için potansiyel iyileştirme çalışmaları yapılmıştır.
Logistic sector is gaining more importance in GDP every year. It provides a road map for countries to measure efficiency in the logistics sector to measure their level in this sector and make necessary improvements. In this study, the performance of the logistics sector which plays an effective role in ensuring competitive advantage of countries is calculated by using Data Envelopment Analysis (DEA). In the study, custom‘s procedures, infrastructures and energy consumption of 15 selected countries were considered as input. ????????????????????????????2 Emission, Logistics Service Quality and Labor Force Ratio are considered as output. According to the results of the study, effective and inefficient countries are identified and some potential improvements have been suggested for inefficient countries.

Lojistik performans, Veri zarflama analizi, BCC model, CCR model, Logistic performance, data envelopment analysis, model BCC, model CCR

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi