Mimariyi yaşamak

Çevre, duyu organlarımızın kapasitesine ve çevre değişkenlerinin ilettiklerine bağlı olarak “seçtiklerimizle” algılanır, hissedilir. Duyularla biriktirilen ve beyne ulaşan veriler örgütlendiğinde bilincimiz ile biçimlenerek anlamlı bir algı bütünlüğünü oluşturur Mimarinin algılanma sürecinde hacim değerleri; ritim, oran, ışık, doku, ses, koku gibi kişiselleşebilen öğelerle öznelleşerek var olur ve içine zaman boyutunun da katılmasıyla fiziksel ve zihinsel olarak; nesnel ve öznel öğelerle anlam kazanır. Bu makalede mimarinin yapısal ve estetik ögeleri, fiziksel ve zihinsel algının ardışık olarak gelişen süreciyle değerlendirilecek, uyarıcı ve algısal seçimi etkileyen bileşenler yaşanmışlığın bilgisi desteğiyle yorumlanacaktır.
Enviroment is percieved and sensed by our “choices” which are established by our sensual capacity and enviromental parameters. Various datas -that are collected by our senses- reach human brain accompanying organized datas, form with our conscious and generates significant sense integrities. In the process of architectural perception, volumetrical values are generated by individually defined elements such as rythim, ratio, light, texture, sound. Subsequently the perception bears physical and mental meaning with objective and subjective elements in time. In this article, architecture’s esthetical and structural elements are evaluated within pyhsical and mental perception’s sequential developing process. Also components that effects the sensual and stimulatory choices will be evaluated through epistemologic knowledge from theories to diverse experiences.

Mimari, Fiziksel ve Zihinsel Algı, Architecture, Physical and Mental Perception

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi