Bankacılık sektöründe veri zarflama analizi ile etkinlik değerlendirmesi literatür taraması

Performans değerlendirmesi çalışmalarında hangi birimin etkin olduğunun bulunması, etkin olmayan birimlerin etkin hale gelebilmeleri için ne gibi aksiyonlar alması gerektiği belirlenmelidir. Bu iş çok sayıda girdi ve çıktının söz konusu olduğu sistemlerde oldukça zordur. Bankacılık sektöründe yaşanan rekabet, bankaların kaynaklarını etkin şekilde kullanmasını gerektirmektedir. Bu durum bankaların sıklıkla kapsamlı performans ölçüm çalışmaları yapmalarını zorunlu kılmaktadır. Birçok farklı yöntemin yanında bankacılık sektöründe yer alan kurumların performansının değerlendirmesinde Veri Zarflama Analizi (VZA) yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu çalışma bankacılık sektöründe VZA yöntemi kullanarak yapılmış olan performans analizi çalışmalarını incelemektedir. Bu sektörde VZA uygulamalarında hangi girdi ve çıktılara ağırlık verildiği ve hangi VZA modellerinin kullanıldığı tespit edilmektedir.
Performance evaluation studies aim to identify which decision making units are effective and what actions to be taken in order to increase the efficency of ineffcient ones. Especially, for systems converting multiple inputs into multiple outputs, evaluation of performance is a difficult task. Due to hard competition in banking sector, banks are required to use their resources wisely. Hence, it is essential that they frequently undertake comperehensive performance evaluation studies. Among many other approaches, Data Envelopment Analysis (DEA) is a method commonly used fort this purpose in the banking sector. This work aims to review the studies on banking sector using the DEA method. A special focus is given to different variants of DEA models as well as inputs and outputs used in these models in banking industry.

Veri Zarflama Analizi, Bankacılık Sektörü, Performans, Etkinlik, Data Envelopment Analysis, Banking Sector, Performance, Efficiency

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi