UVAM, Çevre ve Doğa Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Makale Koleksiyonu

Çevre- kent imajı - kent kimliği- kent kültürü etkileşimlerine bir bakış
    (İstanbul Ticaret Üniversitesi, 2014) Oğurlu, İdris
    Kentler tabiat şartları, yapıları ve beşeri yönleriyle muhtelif karakter özellikleri gösterip birbirlerinden ayrılırlar. Bir kenti, öbüründen ayıran ve farklı kılan her şey onun kimlik unsuru sayılır. Kentleşme, kentsel dönüşüm, turizm gibi konular gündeme geldikçe, kent kimliği de ön plana çıkmakta ve yapılacak faaliyetlerin planlanması ve uygulanması üzerinde etkili olmaktadır. Günümüzde kentlerin kimliklerini yitirerek gittikçe birbirini andıran dokuların ortaya çıkması kültürel anlamda bir sorun olmakla kalmayıp, ekonomik, sosyal ve psikolojik sonuçlar doğurmaktadır. Kentlerin kimliklerini koruyabilmesi ve kimliklerine uygun gelişebilmesi, gelişimin ekolojik, sosyal ve kültürel boyutlarının ihmal edilmemesine bağlıdır. Gelişme yolundaki kentlerin büyümesi kent kimliği gözetilerek gerçekleştirilmelidir. Bu da kent kimliğinin, önemli bir planlama parametresi olarak ele alınmasını gerektirmektedir. Ayrıca, bir kentin kimliğinin oluşumunda son derece etkin olan kent sakinleri ile kentin doğal değerleri, kentin planlama stratejilerine de yön verebilmelidir. Bu anlamda, kentin kimliğine sahip çıkmak başta o kentte yaşayanlara düşen görevlerdendir.