Yüksel, YavuzKıralan, Mustafa2025-01-072025-01-072024Yüksel, Y., & Kıralan, M. (2024). Balıkesir İli Yöresel Gıda Ürünü ‘‘Savaştepe Sarıbeyler Seferberlik Çöreği’’ Yapımı ve Bazı Kimyasal Özelliklerinin İncelenmesi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 23(46), 504-515.2587-165Xhttps://hdl.handle.net/11467/9440‘‘Türkiye’yi Doyuran İl’’ olarak isim yapmış Balıkesir, gıda çeşitliliği konusunda Türkiye’de önde gelen illerimizden bir tanesidir. Balıkesir ili ve ilçelerinde üretilen birçok yöresel yiyecek türüne ait tanıtım faaliyetleri günden güne artmaktadır. Bu çalışmada coğrafi işaret tescili olan Balıkesir ili yöresel ürünlerinden Savaştepe Sarıbeyler Seferberlik Çöreği araştırılmıştır. Bu araştırma ile Savaştepe Sarıbeyler Seferberlik Çöreği için standart üretim metodu oluşturulmuş, bazı kimyasal özellikleri incelenmiş ve diğer ekmek çeşitleri ile karşılaştırılmıştır. Kimyasal analiz sonuçları, üretilen Savaştepe Sarıbeyler Seferberlik Çöreği’nin ‘‘Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’’ nde belirtilen limitlere uygun içeriğe sahip olduğunu göstermiştir. Nem, asitlik, kül, pH ve tuz değerleri ortalamaları sırasıyla %36,3, %4,97, 1,089, 5.77, ve %1,26 olarak belirlenmiştir. Savaştepe Sarıbeyler Seferberlik Çöreği yapım metodu incelendiğinde ekşi hamur metodu ile yapılan ekmek yapım metotlarıyla benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. Savaştepe Sarıbeyler Seferberlik Çöreği gibi yöresel ürünlerin literatüre kazandırılması sayesinde tüketicilerin daha besleyici ekmek ürünlerine olan ilgisinin daha da artacağı varsayılmaktadır.Balıkesir, known as the ‘Province that Feeds Turkey’, is one of the leading provinces in Turkey in terms of food diversity. Promotional activities for many local food types produced in Balıkesir province and its districts are increasing day by day. In this study, Savaştepe Sarıbeyler Seferberlik Çöreği, one of the local products of Balıkesir province with a geographical indication registration, was investigated. With this research, a standard production method was created for Savaştepe Sarıbeyler Seferberlik Çöreği, some of its chemical properties were examined and compared with other types of bread. Chemical analysis results showed that the produced Savaştepe Sarıbeyler Seferberlik Çöreği has a content that complies with the limits specified in the ‘‘Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’’. The average values of moisture, acidity, ash, pH and salt were determined as 36,3%, 4,97%, 1,089, 5,77, and 1,26%, respectively. When the Savaştepe Sarıbeyler Seferberlik Çöreği making method was examined, it was determined that it was similar to the sourdough bread making methods. It is assumed that thanks to the introduction of local products such as Savaştepe Sarıbeyler Seferberlik Çöreği into the literature, consumers' interest in more nutritious bread products will increase even more.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessSavaştepe Sarıbeyler Seferberlik ÇöreğiBalıkesirYöresel Gıda ÜrünüEkmeklocal food productbreadBalıkesir ili yöresel gıda ürünü ‘‘Savaştepe Sarıbeyler Seferberlik Çöreği’’ yapımı ve bazı kimyasal özelliklerinin incelenmesiProduction and investigation of some chemical properties of "Savaştepe Sarıbeyler Seferberlik Çöreği," a local food product in Balıkesir provinceArticle234650451510.55071/ticaretfbd.1576895